Portrét inšpirovaný Pablom Picassom

Ahojte výtvarníci,

tento týždeň sa zahráme hru s Pablom Picassom a dozvieme sa o umeleckom štýle kubizme. Pozrieme sa na to, ako Picasso maľoval tváre a pokúsime sa vytvoriť naše vlastné portréty inšpirované Picassom. Najprv si povieme kto to bol. Pablo Picasso bol španielsky maliar, grafik, keramik a divadelný dizajnér. Je jedným z najslávnejších a najvplyvnejších umelcov 20. storočia. Spolu s umelcom Georgom Braqueom založil Picasso umelecký štýl zvaný kubizmus. Kubizmus je, keď umelec maľuje predmet, napríklad fľašu z rovnakého obrázka z rôznych uhlov. Takže vidíte prednú, zadnú a bočné strany fľaše súčasne. Je to svojim spôsobom trochu ako mať röntgenové oči ☺

Tu je zopár malieb portrétov Pabla Picassa na inšpiráciu. 

My sa zahráme hru, pri ktorej namaľujeme portrét inšpirovaný Pablom Picassom.

Budeme potrebovať: hraciu kocku (kocku si požičajte z hry napríklad človeče nehnevaj sa alebo z akejkoľvek spoločenskej hry čo máte doma), papier, ceruzku, pastelky, fixky alebo farby.

  1. Na hracej karte je pod každým číslom na kocke, ktoré hodíte, konkrétny tvar tváre, prvého oka, druhého oka, nosa a úst. Začnite tým, že hodíte kockou. Pod číslom aké ste hodili je konkrétny obrys tváre. Ceruzkou si nakreslíte tento konkrétny obrys tváre na papier.
  2. Budeme pokračovať prvým okom. Znova hoďte kockou. Pod číslom, ktoré ste hodili je konkrétny tvar oka, podľa neho ho nakreslite. 
  3. Takto budeme pokračovať aj s druhým okom, nosom aj ústami. Nakoniec si dokreslíme krk a vlasy. A hotovú kresbu vymaľujte buď pastelkami, fixkami alebo farbami. To nechám na vás ako sa rozhodnete. Prikladám aj obrázky so skutočnými maľbami Pabla Picassa, aby ste sa inšpirovali. Všetky časti tváre na hracej karte sú inšpirované dielami, ktoré maľoval Picasso. 

Kde nás nájdete?

Základná umelecká škola -riaditeľstvo Pod Dubinkou 212, 97662 Brusno

Kontakt

Tel.č.: 048/4194435 | mail: zus.brusno@zusbrusno.sk